Het stelsel van ziektekostenverzekering is in Nederland opgebouwd uit de basis verzekering en de aanvullende ziektekostenverzekering. De basisverzekering is een ziektekostenverzekeringspakket dat qua inhoud is vastgesteld door de Nederlandse overheid.

Een Aanvullende verzekering kiezen?

Wanneer je naast de basisverzekering een aanvullende ziektekostenverzekering wilt afsluiten is het aan te raden om je te bedenken wat je wil verzekeren. Voorbeelden van kosten die je via een aanvullende verzekering kunt laten dekken zijn:

  • Kosten voor fysiotherapie;
  • Kosten voor een bril;
  • Kraamzorg;
  • Alternatieve geneeskunde.

De aanvullende verzekering is een pakket dat qua inhoudt is vastgesteld door de verzekeraar. Een aanvullende verzekering heeft vaak bepaalde voorwaarden en aanvullende eisen. Zo kan het dus zijn dat er per zorgverzekeraar verschillen zijn in prijs en dekking van een aanvullende verzekering. Verzekeraars mogen hun pakket jaarlijks aanpassen. Hierdoor kan het ieder jaar uitzoekwerk zijn om ervoor te zorgen dat je nog voldoende verzekert bent.

Voorwaarden aanvullende verzekering

Omdat ziektekostenverzekeraars zelf de inhoudt en voorwaarden voor hun verzekeringspakket mogen bepalen is het ook goed om de voorwaarden goed door te lezen. Zo kan het zijn dat je het eerste jaar waarin je de aanvullende verzekering hebt bepaalde kosten niet mag declareren bij de ziektekostenverzekeraar. Een ander “addertje onder het gras” waar je op moet letten is de hoeveelheid van het aantal behandelingen waarvoor je verzekerd bent. Een goed voorbeeld hiervan is fysiotherapie. Per verzekeraar kan het verschillen hoeveel behandelingen je per pakket mag declareren. Of een verzekeraar gaat pas vanaf een aantal behandelingen gaat vergoeden.

Aanvullende ziektekostenverzekering afsluiten

In principe ben je vrij om je aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten waar jij dit wilt. Dit hoeft dus niet bij de verzekeraar te zijn waar je je basisverzekering hebt afgesloten. Bedenk bij het aanvullende ziektekostenverzekering afsluiten goed dat je voor veel meer ziektekosten verzekerd zult zijn dan wellicht je oorspronkelijke bedoeling was. Hierdoor kan het wellicht een overweging zijn om je niet te verzekeren maar dit zelf te bekostigen. In sommige gevallen kan dit goedkoper uitpakken. Voor studenten zijn er bijvoorbeeld speciaal samengestelde ziektekosten verzekeringen speciaal afgestemd op de behoeften van een student. Wanneer je goed uitgezocht hebt of een aanvullende verzekering van meerwaarde kan zijn voor jou is het goed om aanvullende ziektekostenverzekering vergelijken.

Bekijk hieronder de verschillende ziektekostenverzekeraar aanbieders die aanvullende verzekeringen aanbieden.

Beoordeel


2.6
Rated 2.6 out of 5
2.6 van 5 sterren (op basis van 265 reviews)
Uitstekend1%
Heel goed26%
Gemiddeld28%
Slecht21%
Verschrikkelijk24%