Het eigen risico ziektekostenverzekering is vastgesteld op een bedrag van 385 euro. Jouw eigen risico voor ziektekosten begint elk jaar weer opnieuw. Ga jij binnenkort een nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten, of heb jij op dit moment al een goede ziektekostenverzekering? Maar ben je toch benieuwd wat het een eigen risico ziektekostenverzekering precies inhoudt en wat je hier mee kunt? Lees dan snel verder

Wat is het eigen risico ziektekostenverzekering

Het eigen risico houdt in dat je bij jouw ziektekostenverzekering een bedrag hebt dat je zelf moet betalen bij gemaakte zorgkosten. Deze drempel is in 2018 vastgesteld op een wettelijk bedrag van 385 euro. Dit houdt in dat je dus altijd eerst 385 euro zelf moet betalen voordat je recht hebt op vergoeding van de zorgverzekeraar. Het eigen risico is ingevoerd zodat je bewust omgaat met zorg en nadenkt over de uitgaven. Jouw eigen risico begint elk jaar weer opnieuw.

Hoogte van het eigen risico veranderen

Het eigen risico bedrag van 385 euro is het minimale wettelijke bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag te verhogen zodat jouw maandelijkse premie lager wordt. Dit betekent dat je meer moet betalen als je gebruik maakt van zorg. Dit kan dan ook voordeliger zijn als jij bijna zeker weet dat je dat jaar weinig gebruik gaat maken van zorgvoorzieningen. Wel is het dan verstandig om altijd het eigen risico bedrag achter de hand te houden, mocht er wel iets gebeuren.

Bepalen juiste hoogte eigen risico ziektekostenverzekering

Het is belangrijk om een afweging te maken moet hoeveel ziektekosten premie je minder hoeft te betalen bij een hoger eigen risico. Met een ziektekostenverzekering vergelijking is het mogelijk om overzichtelijk ziektekostenverzekeraars te vergelijken op basis van premie en eigen risico.

Voorbeeld van hoe de premie verandert ten opzichte van het eigen risico:

Verhouding eigen risico ziektekostenverzekering premie per jaar

Let op bovenstaande diagram is een voorbeeld. Bedragen kunnen tussentijds gewijzigd zijn.

Beoordeel


2.6
Rated 2.6 out of 5
2.6 van 5 sterren (op basis van 296 reviews)
Uitstekend1%
Heel goed26%
Gemiddeld27%
Slecht22%
Verschrikkelijk24%