Midden november hebben alle ziektekostenverzekeraars de premies en de pakketten bekend gemaakt. Dat is hét moment om het aanbod te vergelijken en te kijken of er een betere verzekeraar is die beter bij jou past. Vanaf 1 december tot en met 31 december is het moment om over te stappen. Je hebt namelijk tot 31 december om je huidige ziektekostenverzekering op te zeggen. Overstappen ziektekostenverzekering is erg eenvoudig.

Welke stappen zijn nodig om over te stappen?

Stap 1. Vergelijk ziektekostenverzekeringen

Vanaf 1 december is het mogelijk om over te stappen. Voor 1 december maken alle ziektekostenverzekeraars al de nieuwe premies bekend. Enkele weken voor december kun je al bepalen of jouw huidige verzekering nog wel bij jou past. Vergelijk hier alle ziektekostenverzekeraars.

Stap 2. Zeg jouw oude zorgverzekeraar op

In veel gevallen kan een nieuwe ziektekostenverzekeraars jouw oude zorgverzekering opzeggen. Ben je hier niet zeker van dan kun je jouw oude ziektekostenverzekering zelf opzeggen. Na het opzeggen heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe ziektekostenverzekering af te sluiten.

Stap 3. Nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten.

Sluit op basis van jouw voorkeuren een nieuwe ziektekostenverzekering af. Een nieuwe ziektekostenverzekering kun je eenvoudig online afsluiten.

Overstappen ziektekostenverzekering

Waarom overstappen van ziektekostenverzekering?

Een ziektekostenverzekering is verplicht in Nederland wanneer je ouder bent dan 18 jaar. Maar wat kun je doen wanneer achteraf blijkt dat je niet de voordeligste of beste ziektekostenverzekering gekozen hebt? Dan kun je besluiten om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar. Ieder jaar kun je in december besluiten om over te stappen. Je zegt dan je huidige zorgverzekeraar op en kiest een andere ziektekostenverzekering die beter bij je past. Omdat deze een betere dekking biedt voor jouw aanvullende pakketten of omdat de maandelijkse premie lager uitvalt.

Verzekering beëindigen en een nieuwe afsluiten

Midden november hebben alle ziektekostenverzekeraars de premies en de pakketten bekend gemaakt. Dat is hét moment om het aanbod te vergelijken en te kijken of er een betere verzekeraar is die beter bij jou past. Je hebt vervolgens tot 31 december om je huidige ziektekostenverzekering op te zeggen. Heb je de ziektekostenverzekering voor het einde van het jaar opgezegd? Dan heb je tot 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten. Deze werkt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. In veel gevallen kan je nieuwe zorgverzekeraar je helpen bij het opzeggen van jouw oude verzekering.

Overstappen ziektekostenverzekering, kan dat tussentijds?

Tussentijds overstappen van een ziektekostenverzekering buiten de overstapperiode van 1 december tot en met 31 december kan in uitzonderingsgevallen.

Dit kan wanneer;

  • Je achttien geworden bent
  • Jouw huidige ziektekostenverzekeraar tussentijds de voorwaarden heeft aangepast
  • Je gaat scheiden
  • Jouw collectieve zorgverzekering stopt
  • Je van het buitenland weer naar Nederland verhuisd
  • Je uit militair dienstverband treedt

Deze uitzonderingsgevallen maken het mogelijk om een nieuwe ziektekostenverzekering af te sluiten, ongeacht de datum. Heb je geen uitzonderingsgeval maar wil je toch tussentijds overstappen? Dan zul je contact moeten opnemen met jouw huidige ziektekostenverzekeraar om te vragen naar eventuele mogelijkheden.

Kun je overstappen van ziektekostenverzekering? Bekijk hieronder de verschillende aanbieders:

Beoordeel


2.6
Rated 2.6 out of 5
2.6 van 5 sterren (op basis van 265 reviews)
Uitstekend1%
Heel goed26%
Gemiddeld28%
Slecht21%
Verschrikkelijk24%