Er zijn diverse soorten zorgpolissen maar welke verschillende ziektekosten polis soorten zijn er? Hieronder een kort overzicht van de verschillende polis soorten:

ziektekosten polis soortenDit zijn de vijf ziektekosten polis soorten:

  • Naturapolis
  • Restitutiepolis
  • Pro- Life polis
  • Combinatiepolis
  • Collectief contract

Hieronder wordt kort uitgelegd wat elke polis is zodat het voor jou makkelijker is om de juiste ziektekosten polis te kiezen.

Naturapolis

De naturapolis is een zorgpolis dat een ruime zorgkeuze aanbiedt. U kunt bij verschillende zorgaanbieders geholpen worden. Hierbij kunt u denken aan ziekenhuizen, huisartsen, specialisten en klinieken mits uw verzekering daar een contract mee heeft. U hoeft de nota’s bij de zorgaanbieders waar u bent geweest niet zelf te bekostigen. Uw zorgverzekeraar betaalt uw vergoedingen aan de desbetreffende zorgaanbieder.
Wenst u toch zorg van een zorgaanbieder waarmee uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Dan is er een kans zijn dat uw zorgverzekeraar niet alle gemaakte kosten zal vergoeden. Dit is echter niet van toepassing bij de spoedeisende hulp. De kosten van de spoedeisende hulp zijn altijd gedekt.

Restitutiepolis

Als u kiest voor restitutie zorgpolis heeft u de mogelijkheid om uw zorgaanbieders zelf uit te kiezen. Bij de Restitutiepolis betaalt u eerst zelf de nota’s. Zodra u de nota’s heeft ontvangen van uw zorgaanbieder kunt u de ontvangen nota’s opsturen naar uw zorgverzekeraar en deze declareren. Let wel op dat uw ziektekostenverzekeraar het marktconforme tarief vergoed wanneer u kiest voor een zorgverlener waar uw verzekeraar geen contract mee heeft. Hierdoor kan het gebeuren dat alsnog een deel moet bijbetalen als uw zorgverlener meer vraagt voor een behandeling dan het marktcomformtarief.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een beknoptere versie van een naturapolis. Bij een budgetpolis heeft de ziektekostenverzekeraar slecht met een aantal zorgaanbieders afspraken gemaakt waar u terecht kunt. Het kan dus zijn dat uw reistijd langer wordt en u niet terecht kunt bij uw zorgverlener in de buurt. Voor spoedeisende hulp kunt u wel bij de verschillende zorgaanbieders terecht.

Pro-Life polis

De Pro-Life polis is een zorgpolis waarbij u behandelingen kunt uitsluiten, die onaanvaardbaar zijn vanwege religie of etniciteit. Voorbeelden hiervan zijn abortus en euthanasie.
Om verwarring te voorkomen de Pro- Life polis is geen aanvullende verzekering maar een basis zorgverzekering.

Combinatiepolis

De combinatiepolis is een zorgpolis dat een Combinatie is van de Naturapolis en de Restitutiepolis. Wanneer u kiest voor een Combinatiepolis heeft u de mogelijkheid om zelf uw zorgaanbieder uit te kiezen.

Collectief contract

Een Collectief contract is een verzekeringsovereenkomst dat geldt voor een grote groep. In de meeste gevallen loopt dat via een werkgever, sportclub of een vakbond. De overeenkomst wordt afgesloten tussen de zorgverzekeraar en de desbetreffende instantie. Voordeel van deze type zorgpolis is dat het voordeliger is dan een individuele verzekering.

Bij het maken van een vergelijking van een ziektekostenverzekering is het belangrijk om te weten welke ziektekostenpolis bij jou aansluit.

Beoordeel


2.6
Rated 2.6 out of 5
2.6 van 5 sterren (op basis van 265 reviews)
Uitstekend1%
Heel goed26%
Gemiddeld28%
Slecht21%
Verschrikkelijk24%