De ziektekostenpremie, ook wel nominale premie genoemd, is in Nederland een verplichte verzekeringspremie voor alle mensen die in Nederland wonen en boven de 18 jaar zijn. De ziektekostenverzekering is bedoeld om de kosten van zorg via een verzekeraar te dekken. De hoogte van een ziektekostenpremie hangt af van wat voor soort verzekering je afsluit. Naast een verplichte ziektekosten verzekering zijn er een aanvullende ziektekostenverzekeringen die je kunt afsluiten voor een specifieke zorgbehoefte.

De basis ziektekostenverzekering

De basisverzekering is de minst uitgebreide verzekering en is verplicht voor iedereen. De Nederlandse overheid bepaald jaarlijks welke zorgkosten uit de basisverzekering worden vergoedt en wat de hoogte van het minimale eigen risico van dat jaar wordt. De hoogte van het minimale eigen risico voor het jaar 2018 is bepaald op 385 euro. De hoogte van het eigen risico groeit mee met de totale kosten van zorg in Nederland. Wanneer je alleen de basisverzekering afsluit is de hoogte ziektekostenpremie het laagst. Wanneer je de ziektekostenpremie bepaald houdt er dan rekening mee dat hiervoor het, eveneens verplichte, eigen risico van belang is.

Ziektekosten premie in verhouding met het eigen risico

Wanneer je kiest voor de laagste ziektekostenpremie heb je vaak een hoog eigen risico. Hoe meer eigen risico je aanvaard des te lager de ziektekostenpremie. Dit werkt als volgt: wanneer je gebruik maakt van de hoogst mogelijke eigen risico dan zal je nominale premie omlaag gaan. Jij staat zelf garant voor een hogere eigen bedrage aan de kosten. De zorgverzekeraar loopt hierdoor minder risico en beloond jou hiervoor met een lagere premie. Weet echter dat deze korting niet in verhouding staat met het bedrag waar je zelf voor garant staat. Wanneer je het volledige deel eigen risico moet betalen, valt een hoger eigen risico duur uit. Een advies hierbij is: Hou er dus rekening mee dat een lage ziektekostenpremie zomaar duur kan uitpakken als je toch veel zorg nodig hebt.

Beoordeel


2.6
Rated 2.6 out of 5
2.6 van 5 sterren (op basis van 265 reviews)
Uitstekend1%
Heel goed26%
Gemiddeld28%
Slecht21%
Verschrikkelijk24%